Telefon
WhatsApp
Online Randevu
Harita

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Çocuk sahibi olmak bazen istenilen zamanda olmuyor ya da çağımız yaşam şartlarında zamanlamada gecikmeler olabiliyor. Bu tür sorunlar olduğunda bu konuda uzmanlaşmış ve eğitim almış hekimlere başvurmak önemlidir. 

Tüp Bebek Tedavisi 

Tüp bebek tedavisi, kadın veya erkekten kaynaklanan bazı sebepler yüzünden gebelik gerçekleşmeyen hastalarda döllenmenin laboratuvar ortamında yapılması işlemidir.  Tüp bebek tedavisinde, erkekten alınan spermle, kadından elde edilen yumurta hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Mikroenjeksiyon dediğimiz yöntemde direkt olarak eşlerin; kendi sperm ve yumurta hücreleri kullanılmaktadır. Döllenme işlemi başarılı bir şekilde yapıldıktan sonra, embriyo laboratuvar ortamında takip edilir. Embriyo en uygun zamanda annenin rahmine yerleştirilir. Tüm bu işlemler en güncel tekniklerle ve iyi bir ekiple itina ile gerçekleştirilir.

Tüp bebek tedavisi, 40 yılı aşkın süredir başarı ile kullanılan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisiyle her geçen gün giderek daha güncel bilgi ve tekniklerle binlerce çift çocuk sahibi olabilmektedir. Çiftler için özel olarak oluşturulan tedavi planı sayesinde tüm süreç yakından ve uzmanlıkla yönetilmektedir. Döllenme işlemi laboratuvar ortamında sağlanır ve sağlıklı embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Mikroenjeksiyon yöntemiyle yapılan bu işlemde annenin kendi yumurtaları ve babanın kendi spermleri kullanılmaktadır. Başka bireylerden alınan spermler veya yumurta hücreleri kullanılmaz.

Mikroenjeksiyon İle Tüp Bebek Yöntemi

Tüp bebek tedavisinde, uygun çiftlerde gebelik olasılığını arttıran yeni ve gelişmiş bir yöntemdir. Bu işlemde sperm hücreleri direkt olarak yumurta hücrelerine enjekte edilir. Böylelikle hareketi az olan sperm hücreleriyle bile gebelik sağlanabilmektedir. Sperm ile döllenen yumurta özel saklama koşullarında muhafaza edilir. Zamanla bölünüp çoğalarak embriyoyu oluşturur. Sonraki aşama ise embriyo transferi ile embriyoyu annenin rahmine yerleştirilmesidir. Bu işlem oldukça kısa ve kolay ama dikkat ile yapılması gereken bir işlemdir. Hastalar genellikle yarım saat sonra sorunsuz bir şekilde günlük hayatlarına dönebilirler.

Klasik Tüp Bebek Yöntemi

Anne adayından alınan yumurta hücreleri baba adayından alınan sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirir. Mikroenjeksiyon yönteminden farklı olarak sperm hücresinin yumurtanın içine enjekte edilmemesidir. Bu yöntemde yumurta hücresi ile sperm hücreleri aynı kaba yerleştirilir ve kendi kendilerine döllenmeleri beklenir. Süreç boyunca kap düzenli aralıklarla kontrol edilir. Döllenme gerçekleştiyse embriyo yine aynı şekilde anne adayının rahmine yerleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Başarılı bir tüp bebek tedavisi için öncelikle çiftlerin iyi değerlendirilmesi, ve iyi bir tüp bebek merkezi olmalıdır. Hastaların tüp bebek tedavisine uygun olup olup olmadıkları ayrıntılı değerlendirilir. Daha sonrasında öykü ve muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre tedavi planı hazırlanır. Tedavinin bir sonraki aşaması annenin sağlıklı ve kaliteli yumurtaalar üretmesini sağlamak için planlanma yapılır. Ultrasonografi ile anne adayının yumurtalıkları incelenir. Doktor tarafından uygun görülen ilaçlar uygun dozda başlanarak yumurtaların gelişimleri takip edilmeye başlanır.

Bir sonraki aşaması ise gelişimini tamamlayan yumurtaların toplanmasıdır. Bu işleme yumurta toplama işlemi (OPU) adı verilir. Oldukça ince bir iğne yardımıyla ultrasonografi eşliğinde yumurtalar toplanır. Laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm hücreleri direkt olarak yumurta hücresinin içine enjekte edilir. Döllenen yumurta zamanla bölünerek çoğalır ve embriyoya dönüşür. Bu embriyo, embriyo transfer işlemi rahime yerleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Tüp bebek tedavisini gerektiren sıklıkla gördüğümüz nedenler;

  • Sperm hücrelerinde var olan ve spermlerin hareketlerini kısıtlayan bazı yapısal bozukluklarda,
  • Meni içerisinde yeterli sperm hücresinin bulunmadığı durumlarda,
  • Bazı kalıtsal hastalıkların doğacak olan çocukta bulunmadığından emin olmak istenilen durumlarda,
  • Yumurtalık rezervinin azaldığı durumlarda sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Ankara da tüp bebek tedavisi konusunda destek isteyen veya bilgi almak isteyen çiftlerimiz Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz kliniğini ziyaret edebilirsiniz.