Telefon
WhatsApp
Online Randevu
Harita

Ankara Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlanması)

  • Anasayfa
  • Ankara Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlanması)

Ankara Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlanması)

Tüp ligasyonu (Tuba ligasyonu) ya da tüplerin bağlanması kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. İlerleyen zamanlarda çocuk isteği olması durumunda tüplerin yeniden açılması her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple tüp ligasyonuna karar verirken bu durumun mutlaka göz önüne alınması gereklidir.

Tüplerin bağlanması teorik olarak %100 koruma sağlamakla birlikte pratikte %100 maalesef değildir. Fakat tüm korunma yöntemleri arasında yüksek koruma yüzdesine sahiptir. Tüpleri bağlı olan bir kadında adet gecikmesini takiben gebelik testi pozitif olduğunda bunun bir dış gebelik olmadığı mutlaka gösterilmelidir.

Tüpleri bağlanan bir kadın bir daha hamile kalabilir mi?
Tüpler mikrocerrahi işlemler ile yeniden açılabilir. Ancak bu operasyonların hem etkinliği düşüktür hem de maliyeti yüksektir. Tüpleri bağlanmış olan bir kadın yeniden çocuk sahibi olmak istediğinde tüp bebek uygulanması ile gebelik şansı vardır. Ancak tüp bebek uygulamalarında da gebelik şansının %100 olmadığı akılda tutulmalıdır.

Sezaryen operasyonları sırasında tüp ligasyonu yapılabilir. Ancak, laparoskopi ile de her yaşta ve dönemde yapılabilir. Tercihen adet kanamasını takip eden ilk günlerde yapılabilir.

Bugüne kadar tanımlanmış pek çok tüp ligasyonu tekniği mevcuttur. Tüplerin etrafına sıkı bir plastik halka geçirilebilir, tüplerin süpürgemsi ucu (fimbria) cerrahi olarak çıkarılabilir, tüp yakılıp ortası kesilebilir ya da tüp ortasından bir parça çıkartılarak kalan uçlar bağlanabilir.

Laparparoskopi genelde son derece basit ve ayaktan yapılan bir işlem olmakla birlikte genel anestezi altında yapılır. Kısa süren bir operasyondur. Hastanın aynı gün yatıp çıktığı bir işlemdir. İşlem sonrası ilk 24 saat ağızdan ağrıkesici almayı gerektirecek şiddette ağrı olabilir.
Tüplerin bağlanması işleminin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Riskler
Genel anestezi ve laparoskopiye ait riskler dışında ek bir risk taşımaz.

Avantajları 
Tüplerin bağlanması kullanıcıdan bağımsız olarak yüksek oranda kalıcı koruma sağlaması açısından uygun kişilerde en avantajlı doğum kontrol yöntemidir. Tüpler bağlı olduğunda hamile kalma korkusu olmadığından cinselliğin daha verimli yaşanmasına yardımcı olabilir. Koruyuculuğu hemen başlar ve ömür boyu sürer

Dezavantajları
Kalıcı bir yöntem olması ve geri dönüş olasılığının düşük olması en önemli dezavantajıdır. Öte yandan eşlerin her ikisinin de yazılı onayının gerekmesi bir başka dezavantajdır.

Ankara da korunma yöntemi olarak tüp ligasyonu (tuba ligasyonu) yani tüplerin bağlanmasını seçmek isterseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.