Telefon
WhatsApp
Online Randevu
Harita

Ankara Histeroskopi

Ankara Histeroskopi

Histeroskopi

Histeroskopi rahmin içinin kamera ile görüntülenmesidir. Histeroskopi önemli bir tanı ve tedavi yöntemidir. Çünkü işlemi uygulayan hekim histeroskopi işlemi sırasında rahimin içini net olarak görmekte ve rahim içinde herhangi bir patolojik durum varsa tanı koyabilmekte ve eş zamanlı tedavi edebilmektedir.

Histeroskopi işleminin en önemli avantajı, yapılan bu işlemden sonra hastanın aynı gün hastaneden taburcu olabilmesi ve günlük yaşamına, aktivitelerine dönebilmesidir.

Histeroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Histeroskopi işlemi, birçok jinekolojik hastalığın tanısını koymak ve tanı konulmuş birçok hastalığın tedavisi için kullanılan bir işlemdir.

Aşağıda belirtilen durumlarda histereskopi planlanabilir;

  • Tekrarlayan gebelik kayıplarının sebeplerinin belirlemesinde
  • Rahim içinden kaynaklanan myom ve poliplerin tanı ve tedavisinde
  • Kısırlık (İnfertilite) sebebinin araştırılmasında
  • Artmış adet kanaması veya adet düzensizliklerinde
  • Menopoz sonrası kanamalarda
  • Rahim içi duvar kalınlık artışı
  • İstmosel tanı ve tedavisinde
  • İpi kaybolmuş rahim içi araç (Spiral) çıkarılmasında
  • Rahim içi yapışıklıkları açmak için
  • Rahim içi perde işlemi için  

Histeroskopi İşlemi

Histeroskopi ile rahim ağzından, rahmin içine girilerek rahmin içinin kamera ile detaylı değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Karından herhangi bir kesi yapılmaması en büyük avantajıdır.

Tanısal (Diagnostik) Histeroskopi

Tanısal amaçlı histeroskopi; jinekolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli yeri vardır. Yapışıklıkların, myomların, rahim içi perde ve poliplerin tespit edilebildiği ve tüp bebek tedavisi öncesi sıklıkla tanısal amaçlı histeroskopi uygulanır. Ultrasonografi ile şüphelenilen tüm rahim içi lezyonlar kolaylıkla histeroskopi ile görülebilir ve tanı koyulabilir.

Bu tedavi planlamaları çok çeşitlidir. Rahim içinden kaynaklanan bir polip, myom kadında aşırı kanamalar, kısırlık ve ağrı yapabilmektedir. Rahim içinde oluşmuş olan yapışıklıklar veya istmosel gibi rahim içinde sezaryen ameliyatına bağlı oluşmuş defektler, histeroskopi ile rahatça görülebilir ve tedavi edilebilir.

Operatif Histeroskopi

Operatif histeroskopi işlemi genel anestezi altında veya spinal anestezi ile uygulabilir. Tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olan rahim içi perdelerin kesilmesi yani septum rezeksiyonunda, istmosel kesesinin düzeltilmesi işleminde, rahim iç duvarında oluşmuş polip ve myomların alınmasında, endometrial kalınlığın arttığı hastalarda biyopsi amacıyla ve kısırlığa neden olan rahim içi yapışıklıklarının açılmasında operatif histeroskopi uygulanabilir.

Histeroskopi işlemi nasıl yapılır?

Histeroskopi, vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle, rahime girilerek yapılır. İşlem öncesinde hastaya ilaç verilerek rahim ağzının açılması operatif histereskopi işlemlerinden önce bazen gerekebilir. Histereskop vajina ile rahim ağzından geçerek, rahim içerisine ilerletilir. Uterusun içinin gözlemlenebilmesi için rahim içine özel sıvılar verilir ve monitöre yansıtılan görüntü uzman tarafından izlenir. Histeroskobun ucunda bulunan kesici ve yakıcı aletler ile gerektiği durumda gerekli işlemler de gerçekleştirilebilir.

Histeroskopi İşlem Sonrası

  • Operatif histeroskopi işlemi sonrasında adet ağrılarına benzer olan ve bir iki gün süren hafif ağrılar normaldir.
  • Operasyon sonrası ağrı kesici ihtiyacı kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
  • Histeroskopi sonrası cinsel ilişki yaşanması belirli bir süre yasaklanabilir. İyileşme döneminin hemen ardından aktif cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz. Bu süre en fazla bir haftadır.

Histerekopi işlemi gerektiren bir sağlık probleminiz (Miyom, Polip, İnfertilite-Kısırlık) var ise Ankara Eryaman'da kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak hizmet veren Op. Dr. Fatma Yazıcı Yılmaz kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.